icon search my accountcountry selector
Starten på en morgenglad suksess

Starten på en morgenglad suksess

Når du kjøper dine Kellogg’s-produkter, tenker du sannsynligvis ikke på hvorfor de heter Kellogg’s, eller på hvordan og når de ble til. Men vi skal faktisk over 100 år tilbake i tiden for å finne starten på det som i dag er virksomheten Kellogg.

Det hele startet i byen Battle Creek i Michigan i USA på det internationalt anerkjente helsesanatoriet "The San" (som vi i dag kaller et kursted eller en spa). Gjestene ble tilbudt vegetarkost med lavt fettinnhold og mye fiber, samt rikelig med mosjon og frisk luft. Kjendiser som Henry Ford, Thomas Edison og Johnny Weismuller har besøkt sanatoriet. Kellogg-brødrene jobbet begge på "The San", der det blant annet ble eksperimentert med å utvikle kornbaserte produkter for sanatoriets gjester.

Den verdensberømte Kellogg’s Corn Flakes ble faktisk oppfunnet ved et uhell

Men en dag i 1894 ble brødrene avbrutt under ett av sine eksperimenter og glemte hveten, som sto og kokte videre. Da de kom tilbake, valset de hveten som vanlig, men fikk et litt annet resultat. Hveten kom nemlig ut som små flak i stedet for én stor plate, og etter baking ble de lette og sprøe. Slik så flakene dagens lys.

Brødrene Kellogg begynte å servere den nye oppdagelsen til sanatoriets gjester, som viste seg å elske de sprø flakene. Etter at gjestene hadde reist fra "The San", kontaktet mange av dem brødrene Kellogg for å be om å få levert flere av disse velsmakende flakene. Etterspørselen gjorde, at Dr. John Harvey Kellogg startet en produksjon på sanatoriet og kalte virksomheden "The Sanitas Food Company". Broren Will Keith Kellogg ble direktør og fortsatte samtidig med å utvikle flak. Han arbeidet også med andre kornsorter som f.eks. mais, som han kokte med malt, sukker og salt. Og det var mais som i 1898 ble til de Corn Flakes som vi kjenner i dag.

Kellogg Company blir grunnlagt

I 1902 ønsket Will Keith Kellogg å starte sin egen virksomhet, så han kunne selge Kellogg’s Corn Flakes. Det tok likevel fire år, før han kom i gang, fordi "The San" ble ødelagt av en brann, og han måtte hjelpe sin bror med å gjenoppbygge sanatoriet. 1. april 1906 åpnet Will Keith Kellogg endelig dørene for produksjon av Kellogg’s Corn Flakes i sin egen bedrift "The Battle Creek Toasted Corn Flake Company" – som i dag er kjent som "The Kellogg Company". Det var stor interesse for den nye typen frokost, og det var ikke mindre enn 42 konkurrerende virksomheter i Battle Creek, som produserte frokostblandinger på det tidspunktet.

For å kunne overleve på dette tøffe markedet satte Will Keith Kellogg sin underskrift på alle pakker som forlot fabrikken. På denne måten visste forbrukerne at det var originalvare og dermed identisk med god kvalitet. Hvis du ser på Kellogg’s pakkene i dag, er underskriften fremdeles der. Det er nemlig den som er blitt til logoen Kellogg’s.

Frokostblandinger sprer seg

En helsides annonse i "The Ladies Home Journal" i 1906 snudde oppned på Kellogg’s situasjon. Annonsen oppfordret alle husmødre til å spørre etter Kellogg’s-produkter i sin lokale butikk – og det budskapet ble populært. Salget steg fra 33 pakker om dagen til 2 900 pakker om dagen! I 1909 toppet salget en million pakker i året.

Kellogg var blant de første selskapene som trykket ernæringsinformasjon, oppskrifter og produktinformasjon på pakkene.

I 1923 ansatte de Mary Barber, og hun etablerte en ernæringsavdeling, der de utviklet oppskrifter og formidlet ernæringsinformasjon til forbrukere.

Allerede året etter åpnet Kellogg’s en fabrikk i Australia, og i 1934 kom Kellogg’s også til Europa, der det ble åpnet en fabrikk i Manchester.

Med den økonomiske suksessen i ryggen grunnla Will Keith Kellogg i 1930 stiftelsen "The W. K. Kellogg Foundation". Stiftelsen eksisterer fremdeles i dag og har alltid vært helt atskilt fra selskapet Kellogg. Stiftelsen har som mål å hjelpe folk til å hjelpe seg selv ved å finansiere prosjekter innen helse, utdanning og jordbruk. I dag selges Kelloggs-produkter i mer enn 180 land.

Kellogg’s kom til Norden i 1929 og utviklet seg i de følgende tiårene til Skandinavias største frokostprodusent. Det skulle gå 23 år fra Kellogg's Corn Flakes ble oppfunnet, til den amerikanske innovasjonen kom til Danmark. Det var i 1929, du for første gang kunne kjøpe Kellogg's Corn Flakes i danske butikker.

Produksjon av Corn Flakes i Danmark

På begynnelsen av 50-årene var Kellogg's ikke lenger alene om å produsere de populære frokostblandingene. Allerede i 1951 startet Svendborg Boghvede- og Havremølle produksjon av Corn Flakes. Denne "konkurrenten" skulle 10 år senere bli endret til Kellogg's Corn Flakes i Danmark, men allerede før dette, i 1957, hadde Kellogg's etablert sin første Corn Flakes-fabrikk på dansk jord. De ble produsert på fabrikken i Heimdalsgade på indre Nørrebro. Her produseres nå Kellogg's Corn Flakes og Kellogg's Rice Krispies.

Kellogg kjøpte opp aksjemajoriteten i den moderne fabrikken etablert på Østre Havn i Svendborg, som på den tiden sysselsatte 135 medarbeidere. To år senere overtok Kellogg de resterende aksjene, og Svendborg Boghvede- og Havremølle skiftet navn til Nordisk Kellogg's A/S.

Allerede samme år kunne Kellogg slutte sin lokalproduksjon i Sverige, Norge og Finland, og Kellogg's Corn Flakes kom nå fra Svendborg.

I 1988 kunne Møllen i Svendborg feire sitt 100-års jubileum som Skandinavias største produsent av frokostblandinger. På denne tiden ble det produsert 90 000 kg Corn Flakes per dag til frokostbordene i hele Europa.

Salgs- og markedsføringsavdelingen skilles fra produksjonen

På slutten av 1980-årene ble salg og markedsføring atskilt fra fabrikken i Svendborg og flyttet til Glostrup. Selskapet, som nå har ansvaret for hele Norden, etablerte sine egne salgskontor i de øvrige nordiske landene fra 1987. Slik er det også i dag. Produksjonen i Svendborg ble stengt i 1997, og Kelloggs-produktene som danskene spiser i dag, blir produsert på Kelloggs-fabrikker i England, Tyskland og Spania.

Del