Frokostprodukter gjennom 100 år
Forskjell på land og by
Det var stor forskjell på frokosten på landet og i byene på begynnelsen av 1900-tallet. På landet stod de tidligere opp og spiste derfor flere måltider. De drakk morgenkaffe før eller like etter at kuene var melket og spiste deretter en solid frokost ved 8-9-tiden. Den kunne bestå av spekesild, pølse og ost til brødet, evt. havregrøt, og det hele ble skylt ned med kaffe. I byene var frokosten enklere. Den bestod hos de fleste av brød med ost eller syltetøy og kaffe eller te.
Mens frokosten som oftest var den samme alle dagene i uka på landet og hos de dårligere stilte i byene, var den litt annerledes på søndagene for den bedre stilte del av befolkningen. Her bestod den av nybakt brød fra bakeren, bløtkokte egg, ost og syltetøy – og inspirert av baconeksporten til England – ble speilegg med bacon også en populær rett ved søndagsfrokosten.
Corn Flakes kommer på bordet
Til langt ut på 1930-tallet var rugbrød det vanligste brødet på frokostbordet. Heretter ble det gradvis erstattet av hvitt brød. For de som hadde fysisk harde jobber, var havregrøt og byggrøt med melk ofte å se blant rettene på frokostbordet. Og hvis du var blant de heldige, fikk du en smørklatt eller litt margarin på grøten. Først senere, da den teknologiske utviklingen satte inn og kvinnene begynte på arbeidsmarkedet i 1950- og 60-årene, bestod frokosten i høyere grad av rå havregryn, Corn Flakes el.l. med melk, som var lett og raskt å servere. I dag lager hvert enkelt familiemedlem sin egen frokost ut fra et bredt spekter av produkter.
Frokost rundt om i verden
Frokosten varierer avhengig av hvor i verden du befinner deg. I Nord-Europa spiser de fleste en stor frokost, mens søreuropeere nøyer seg med en stående kopp kaffe med litt brød til.